WEC - SPA-Francorchamps: Porsche bude odhodlaně čelit přesile konkurence

iMotorSport.cz, 2. května 2017, 13:15 Google+

Německé prototypy Porsche 919 Hybrid budou ve druhém závodě sezóny znovu čekat na chybu japonského konkurenta. Jejich šance v Ardenách je ale rozhodně větší, než v minulém závodě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ve SPA-Francorchamps je v první zatáčce vždy velmi těsno

Ve SPA-Francorchamps je v první zatáčce vždy velmi těsno | foto: Porsche

Sdílejte článek

Porsche nasadí ve SPA-Francorchamps dvojici svých prototypů 919 Hybrid znovu ve stejné aerokonfiguraci, jako v Silverstone. Verze, která generuje nízký přítlak, má však na kopcovitém a poměrně rychlém okruhu rozhodně vyšší ambice, než tomu bylo při úvodním závodě v Silverstone. Porsche se v Belgii soustředí na další ladění formy před hlavním závodem sezóny, kterým je 24 hodin Le Mans.

Fritz Enzinger, vicepresident Porsche pro program LMP: „Druhý závod WEC je generální zkouškou na červnových 24 hodin Le Mans, ale na druhou stranu to také znamená další příležitost pro zisk bodů v mistrovství. Úvodní závod v Silverstone jsme vědomě absolvovali s určitým aerodynamickým hendikepem, ale i přes to jsme si vedli velmi dobře. Před SPA-Francorchamps vedeme průběžné mistrovství a tento stav chceme udržet i po tomto závodě.

Andreas Seidl, týmový šéf: „Zdejší horská dráha klade na vozy mnoho protichůdných požadavků, takže je nutné najít správný kompromis. Nastavení vozu musí být vhodné pro dlouhé rovné části, ale musí poskytnout dobrou přilnavost i ve středním úseku bohatém na zatáčky. Aerodynamická pravidla nás letos trochu omezují, ale přesto považuji 919 Hybrid v tomto ohledu za velmi povedený. Co se týká spolehlivosti a týmového nasazení, tak v tom byl první závod v Silverstone prvotřídní. Nyní ve SPA-Francorchamps chceme tento výkon zopakovat.

Neel Jani (Porsche 919 Hybrid #1): „Myslím, že se do SPA-Francorchamps těšíme všichni. Vzhledem k aerospecifikaci pro Le Mans bylo naše vystoupení v Silverstone velmi povzbudivé. Ve SPA-Francorchamps se tato konfigurace hodí pro rychlé sektory jedna a tři. V případě zatáčkovitého druhého sektoru to bude určitá nevýhoda, ale uvidíme, jak si povedeme ve skutečnosti při přímém srovnání s naší konkurencí. Dalším důležitým aspektem je v Belgii zcela zaručeně počasí. V případě silného deště vidím výhodu spíše na straně Toyoty.

André Lotterer (Porsche 919 Hybrid #1): „SPA-Francorchamps je pro mne domácí závod. Od svých tří let jsem vyrůstal nedaleko a později jsem velmi často jezdil na zdejší motokárové trati. Okruh je jedním z nejkrásnějších na celém světě, úžasná je celá zdejší scenérie. Mám rád každý centimetr zdejší trati. V Eau Rouge je potřeba velké odvahy, abyste ji projeli rovně. je zde velmi důležité správné načasování, protože jinak na výjezdu do kopce ztratíte rychlost, která vám pak bude chybět na navazující rovince Kemmel. Přes to, že je Belgie poměrně malá země, je zde mnoho fanoušků motorsportu. Moc se těším na svůj zdejší první závod s Porsche.

Nick Tandy (Porsche 919 Hybrid #1): „Moc dobře si vzpomínám na svou první jízdu v 919 tady ve SPA-Francorchamps v roce 2015. Zdejší okruh našim vysoce výkonným vozům vyhovuje. Obzvláště zábavná je prostřední zatáčkovitá sekce, ale líbí se mi i poslední sektor, když se přiřítíš vysokou rychlostí a musíš prudce brzdit do úzké Bus Stop. To je místo, ve kterém se pozná dobrý jezdec a ve spolupráci se správným nastavením od závodního inženýra se zde dá na soupeře hodně získat. V mistrovství jsme po Silverstone celkem sebevědomí a bude velmi zajímavé sledovat, jak si zde povede Toyota s odlišnými konfiguracemi.

Earl Bamber (Porsche 919 Hybrid #2): „SPA-Francorchamps je jeden z mála okruhů, kde jsem v minulosti získal nějaké zkušenosti s jízdou v 919. Vzpomínám si, jak jsem byl překvapený rychlostí, kterou jsem mohl na simulátoru před závodem v roce 2015 projet pasáží Eau Rouge. To bylo velmi působivé. Tento okruh je velmi zvláštní a jsem přesvědčený, že naše aeroverze pro nízký přítlak zdejší trati vyhovuje daleko více, než Silverstone.

Timo Bernhard (Porsche 919 Hybrid #2): „Vedle Nürburgringu je SPA-Francorchamps pro mne druhý domácí závod, protože je to jen 200 km od mého domu. Okruh je skvělý s velmi přirozeným a jedinečných charakterem. Trať není vůbec snadná pro jízdu v prototypu Le Mans, vyžaduje od každého jezdce velkou koncentraci. Jsou zde rychlé i pomalé zatáčky, které na sebe navazují . V roce 1998 jsem si zdejší trať zamiloval, když jsem zde ve velmi početném startovním poli Formule Ford skončil šestý. Také jsem zde jel třikrát závod 24 hodin. Nicméně má obliba zdejší trati je pouze jednostranná, protože jsem zde v mnoha závodech vedl, ale nedokončil. Letos bych to rád změnil.

Brendon Hartley (Porsche 919 Hybrid #2): „V Silverstone jsme podali velmi dobrý týmový výkon, na který můžeme být pyšní. Ale kdybychom byli jen o pouhých šest vteřin rychlejší... Všichni budeme velmi tvrdě pracovat na tom, abychom zde ve SPA-Francorchamps vystoupali ještě o stupínek výš. Očekáváme další velmi těsnou bitvu, ale věříme si.

Vytisknout

Diskuze: WEC - SPA-Francorchamps: Porsche bude odhodlaně čelit přesile konkurence

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Přírodní okruh ve SPA-Francorchamps má své neopakovatelné kouzlo

WEC - SPA-Francorchamps: Ostrý trénink před Le Mans

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud