Monza: Letos vidíme nejlepší Formuli 3 posledního destiletí

iMotorSport.cz, 30. dubna 2017, 23:12 Google+

Druhý víkend sezony 2017 absolvoval v Monze evropský šampionát Formule 3. Tři italské závody potvrdily především skutečnost, že bývalá převaha vozů týmu Prema skončila. Carlin a Motopark Italy dohonili a Formule 3 proto předvedla v Monze senzační podívanou.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Formule 3

Formule 3 | foto: Roman Klemm

Sdílejte článek

Text a foto: Roman Klemm

1. závod
Kvalifikace pro první závod skončila v pátek večer malým překvapením: nejrychlejší čas si totiž zapsal indický nováček Jehan Daruvala. Jezdec Trevora Carlina za sebou nechal týmové kolegy Landa Norrise a Jacka Dennise. Nejlepší z konkurentů britské stáje byl Callum Ilott na čtvrtém místě a výborný pátek Carlinvy stáje doplnil Ferdinand Habsburg na páté pozici. „Velké jména“ v poli 19 vozů opět zůstala mnoho dlužná: Mick Schumacher zajel před svám velkám rivalem z německé F4 Joey Mawsonem jen 9. čas, Pedro Piquet se kvalifikoval jako 13. a Harrison Newey po „hodinách“ vůbec – po dohodě směl ale startovat.

Za slunečného počasí vyšel start chráněnci organizace Sahara-Force-India a vedl témeř liduprázdným královským parkem Monzy Dennise, Illota, Norrise a Habsburga. Následovala nádherná podívaná na souboj čtyř vozů týmu Carlin proti Ilottovi a Erikssonovi o závětří. V 5. kole ovšem využil Daruvala souboje Dennise s Norrisem o druhé místo a vybudoval si náskok 1,5s. Skupina jeho prnásledovatelů se na to rozrostla o Schumachera, Zhoua a Piqueta.

Po poločasu závodu vedl Daruvala o 2s před Norrisem, ve stejném odstupu následovala skupana obsahující Erikssona, vyýborného Habsburga, Dennise, Ilotta, Schumachera a Zhoua.

Po dvou třetinách ovšem junior McLarenu, Lando Norris lídra dohnal. Vítěz prvního závodu sezony v Silverstone dvě kola studoval stopu týmového kolegy a 4 kola před cílem ho v první čikaně předjel. Podibným způsobem připravoval Habsburg svůj útok na třetího Erikssona. Tři kola před cílem se rakouský šlechtic skutečně posunul na 3. pozici.

Senzační závod vyhrál Norris těsně před Daruvalou, Habsburg dojel třetí s Erikssonem v závěsu. Na trojici vozů domácího týmu Prema zbyly v pořadí Zhou, Schumacher a Guenther jen další místa.

2. závod
Nejlepší kvalifikace do druhého závodu vyšla v sobotu ráno Erikssonovi před Norrisem, překvapivě rychlým Schumacherem, Ilottem a Habsburgem. Švéd a Němec předvedli výborný start a vedli pole prvním kolem před Norrisem. Joel Eriksson se poté dokázal od Micka Schumachera lehce odpoutat a než se sobotní vítěz Norris v 5. kole prodral na druhou pozici, měl na měj lídr Eriksson již 3sekundový náskok. Kolem poločasu závodu drželi první tři relativně jasně dané pozice, za nimi ovšem bavila diváky senzačně bojující skupina Guenther, Newey, Dennis, Ilott, Zhou a Habsburg. Když si Newey pochroumal o Dennise spoiler, doplnil skupinu Daruvala. Po několik zábavných kol trvající strkanici se od ostatních dokázali odpoutat Maximilian Guenther s Ferdinandem Habsburgem a rozdali si to o 4. místo. „Císařův“ útok však skončil bolestivým skokem přes obrubníky Variante Roggia a nadaný Rakušan se poté raději spokojil s 5. pozicí.

Závěrečný sprint předvedl i Lando Norris. Při vjezdu do posledního kola byl jen sekundu za Erikssonem. Švéd nakonec zvítězil s náskokem pouhých 7 desetin. Mick Schumacher dojel třetí a směl tak poprvé v kariéře na stupínek vítězů závodu Formule 3.

3. závod
Na pole-position stál v neděli odpoledne Joel Eriksson a měl tak nejlepší předpoklady, dosáhnou doublu. Tomu chtěli přirozeně zabránit Norris, Ilott, Zhou, Habsburg a Guenther na startovních místech hned za ním.
Po zhasnutí zelených světel ukázal nejlepší reakci Callum Ilott a z prvním kolem vedl ostatní v pořadí Zhou, Norris, Eriksson, Guenther a Habsburg. A znovu se – na rozdíl od procesí v Soči – bojovalo v každé zatáčce kolo na kole, přičemž předváděli především Aron a Piquet slibný tah kupředu. Po polovině závodu měl Ilott náskok sekundy na Norrise, následovalo jim duo Eriksson a Guentherem, pak bojující kvintet Aron-Zhou-Habsburg-Piquet-Schumacher. K této poslední skupimě se v závěrečných 5 minutách přidali i Mazepin, Daruvala a Sato. Všichni mladíci předváděli na superrychlém okruhu velký sport.

Callum Ilott si nakonec dojel o 0,7s pro vítězství před krajanem Norrisem a Guentherem, jenž se prosadil vůči Erikssonovi. Znovu udivující Habsburg skončil 5., těsně před semknutou smečkou šesti soupeřů v pořadí Schumacher, Piquet, Aron, Daruvala, Zhou a Mazepin.

Výsledky evropské F3 v Monze

1. závod
1. Lando Norris, Carlin
2. Jehan Daruvala, Carlin
3. Ferdinand Habsburg, Carlin
4. Joel Eriksson, Motopark
5.Guanyu Zhou, Prema

2. závod
1. Joel Eriksson, Motopark
2. Lando Norris, Carlin
3. Mick Schumacher, Prema
4. Maximilian Guenther, Prema
5. Ferdinand Habsburg, Carlin

3. závod
1. Callum Ilott, Prema
2. Lando Norris, Carlin
3. Maximilian Guenther, Prema
4. Joel Eriksson, Motopark
5. Ferdinand Habsburg, Carlin

Stav evropského šampionátu F3 po 6 závodech:
1. Lando Norris 103 b.
2. Joel Eriksson 102 b.
3. Callum Ilott 76 b.
4. Maximilian Guenther 72 b.
5. Mick Schumacher 43 b.

Vytisknout

Diskuze: Monza: Letos vidíme nejlepší Formuli 3 posledního destiletí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Sophia Flörsch

F4 v Oscherslebenu: První lekce pro Čecha Beckhaeusera

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud