WEC: ACO zvažuje pro kategorii LMGTE Pro atraktivnější formát kvalifikace

iMotorSport.cz, 26. dubna 2017, 12:25 Google+

Kategorie LMGTE je pro automobilové výrobce stále více atraktivní. Potvrzuje to nejen současná účast 4 továrních týmů, ale i zájem, který některé další značky projevují.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
V kategorii LMGTE se etabluje stále více továrních týmů

V kategorii LMGTE se etabluje stále více továrních týmů | foto: Porsche

Sdílejte článek

Již několik let se hovoří o dalším zvýšení prestiže vytrvalostních závodů. Po odstoupení Audi z kategorie LMP1 se tato pozornost stále více upírá na kategorii LMGTE. Ta je podobě současné automobilové produkce rozhodně bližší, než kategorie prototypů. Ostatně také v americké kontinentální sérii vytrvalostních závodů je vypsána speciální kategorie DPi, která vychází z prototypů LMP2. Technické regule ale umožňují automobilkám dalším úpravy, z nichž některé dodají těmto vozům jasnou příslušnost k dané značce. Divák si díky tomu poměrně snadno dokáže spojit závodní prototyp s konkrétní automobilkou. Atraktivitu kategorie LMGTE posílilo i rozhodnutí organizátorů o přiznání oficiálního statusu Mistrovství světa. Počínaje letošním rokem tedy jak automobilky, tak i jejich závodní jezdci bojují o titul Mistra světa a ne jen o „Vytrvalostní pohár v kategorii...“, jako tomu bylo ještě vloni.

V letošním roce v šampionátu bojují tovární týmy Aston Martin, Ferrari, Ford a Porsche, v roce 2018 se přidá BMW a hovoří se o dalších automobilkách, které svou účast také zvažují (Lamborghini, McLaren, Peugeot). Vedení ACO se velmi vážně zaobírá studiem dalších možností, jak vytrvalostní závody pro automobilové výrobce ještě více zatraktivnit. Právě díky rozšíření konkurence ve třídě LMGTE Pro začíná být ohrožena existence amatérských týmů, které hrají v závodech WEC poměrně neatraktivní roli jakési výplně startovního pole. Tomu ostatně odpovídají i technické regule, které mimo jiné omezují nasazení nejaktuálnějších verzí závodních vozů apod.

President ACO Gérard Neveu prozradil, že se uvažuje o novém konceptu kvalifikace v kategorii LMGTE: „Přemýšlíme o zatraktivnění vytrvalostní série tak, abychom docílili dalšího rozšíření startovního pole. Jedním z návrhů je i zavedení nového formátu kvalifikace v podobě krátkého kvalifikačního závodu. Tento sobotní sprint by trval 60 minut a pořadí v cíli tohoto krátkého závodu by stanovilo složení startovního roštu kategorie LMGTE před nedělním hlavním šestihodinovým závodem. Jsou to všechno ale jen úvahy a musíme to samozřejmě řádně zkonzultovat se všemi zainteresovanými stranami, zejména s FIA.

Všichni v současné době zainteresovaní výrobci se k tomuto návrhu staví kladně a potvrzují, že jsou podobným změnám nakloněni. Existuje však ještě mnoho otázek, které je nutné vyřešit, například kteří jezdci se tohoto krátkého závodu zúčastní, jak se budou udělovat body, jak se stanoví pořadí na startu sprintu a celá řada dalších.

Vicepresident Porsche Motorsport a vedoucí závodního programu Porsche GT Frank-Steffen Walliser se k uvedené záležitosti vyjádřil takto: „Všechno, co udělá závodní víkend pro fanoušky atraktivnější, je vítáno. Jsme tomuto nápadu otevření, ale je ještě mnoho věcí, které musíme důkladně probrat. Musíme si také uvědomit, že závod WEC není například v Le Mans jediným závodem víkendu. Existuje ještě mnoho věcí, které je nutné prodiskutovat, např. udělování dvojitých bodů v Le Mans a celá řada dalších. Každopádně jakákoli změna, tuto nevyjímaje, musí prospět atraktivitě našich závodů.

Vytisknout

Diskuze: WEC: ACO zvažuje pro kategorii LMGTE Pro atraktivnější formát kvalifikace

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Kevin Gleason

Ve WTCC pojede americký jezdec s ruským vozem

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud