BossGP v Hockenheimu: Veronika Cichá jednou mimo, jednou desátá

iMotorSport.cz, 24. dubna 2017, 08:51 Google+

První dva závody šampionátu BossGP ovládl Rakušan Gerstl na voze Toro Rosso. Veronika Cichá jela domů se smíšenými pocity. V sobotu havarovala, v neděli bodovala 10. místem.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
V sobotu měla smůlu, v neděli ale dojela: Nejrychlejší Česká závodnice Veronika Cichá.

V sobotu měla smůlu, v neděli ale dojela: Nejrychlejší Česká závodnice Veronika Cichá. | foto: Roman Klemm

Sdílejte článek

Text a foto: Roman Klemm

I když byla zimní přestávka dlouhá, nedorazili k prvnímu závodu šampionátu F1 a GP2 „BossGP“ zdaleka všichni přihlášení. V boxech bylo od pátku k nalezení pět monopostů F1, jimž se postavil jeden IndyCar a deset vozů GP2. Mezi nimi i Dallara-Mecachrome odvážné Češky Veroniky Ciché, kterou jí připravil rakouský tým HA-Racing.

Pole-position pro sobotní závod si zajistil výborný Ingo Gerstl ze Salzburgu časem 1:20,174s. Jeho Toro Rosso STR1 byl naprosto profesionelně připraven (tak jako i ostatní vozy F1 v poli) a o jakém výkonu zde hovoříme, prozradí nejlépe porovnání s kvalifikačními časy Velké ceny Německa minulého roku: Na nejrychlejší čas mistra světa Rosberga ztrácel Gerstl jen 5,8s a na posledního Ericssona pouze 2,9s! Kvalifikační hranici pro závod světového šampionátu by zvládl! Necelou sekundu za Gerstlem se kvalifikoval jeho věčný velký rival, Nizozemec Klaas Zwart v Jaguaru R5. Následovaly obě rychlé Dallary GP2 Rakušana Ledermaira a Němce Schnitzenbaumera.

img-responsive

Ingo Gerstl na Toro Rosso STR1 vyhrál v Hockenheimu oba závody | foto: Roman Klemm

Veronika Cichá si při volných trénincích po sedmiměsíční odluce od kokpitu ještě zvykala na vůz a novou sedačku: „Plánovali jsme test na Slovakiaringu, ten ale nevyšel a tak tu sedím po více než půl roce v autě s novým typem pneumatik a nezajetými brzdami poprvé“. V kvalifikaci ovšem opět přesvědčila: „Jsem moc spokojená. Zajela jsem tu rychleji, než kdy před tím!“ Časem 1:35,880 si zajistila 12. startovní pozici. V její třídě to znamenalo sedmé místo a skutečně dobré vyhlídky na tučné body v závodě.

Pořadatelé Hockenheim Historic měli ohledně deště štěstí a v sobotu pršelo jen výjimečně – ovšem právě, když měl startovat závod BossGP. Z boxů vyjely vozy na profilovaných pneumatikách, déšť ale ustal a ještě na startovním roštu se měnilo na slicky. Trať ovšem byla místy ještě příliš mokrá a to se již během zahřívacího kola vymstilo šesti vozům – mezi nimi i Dallaře Ciché: „Ve druhé zatáčce bylo kluzko, jak na ledě a když jsem přidala, tak se auto roztočilo. Zůstala jsem při tom n asfaltu a rychle zmáčkla spojku, motor mi ale přesto odumřel…“ Rychlá Moravanka tedy do závodu ani nevystartovala, stejně tak jako Super Aguri-F1 jejího přítele Wolfganga Jaksche, jenž letěl z dráhy o zatáčku později.

img-responsive

Jaguar R5 Klaase Zwarta po sobotní nehodě. | foto: Roman Klemm

Závod nejprve žil z duelu Gerstl-Zwart, Nizozemec pak ovšem polevil a na lídra se začal tlačit výborně naladění Ledermair. Zwart pak riskoval výměnu pneumatik, mechanici mu ale špatně upevnili kolo a Jaguar-F1 se zle roztříšlil o svodidla. I Ledermair později chyboval a Gerstl si tedy dojel pro prvenství o 7s před Dallarou GP2 Němce Fiedlera, Ledermairem, Benettonem-F1 Američana Stratforda a Lolou Inda Raghunatana z bývalého týmu Formule 1 Coloni, který v Hockenheimu vedl sám Enzo Coloni.

„Člověk nikdy neví, možná, že bylo dobře, že jsem neměla horší nehodu,“ chlácholila se Cichá – v hloubi duše ovšem věděla, že toho dne zahodila špičkový výsledek: Druhý Fiedler byl v kvalifikaci jen o 2,8s rychlejší, než ona…

„Tentokrát chci bezpodmínečně dojet do cíle,“ to byl cíl Veroniky Ciché pro nedělní závod. Svého cíle dosáhla. Dojela 10. (7. ve třídě GP2) a i přítel Jaksch mohl být spokojen: Svůj Super Aguri konečně dovezl do cíle. Skončil celkově pátý a třetí v dodnocení vozů F1. Bez Zwarta na startu nebyl vepředu Gerstl k udržení a závod vyhrál napřes časové penalizaci (jeho mechanici na voze příliš dlouho pracovali na gridu). Druhý skončil rychlý Ledermair, třetí Stratford.

Příští závod pojede BossGP v polovině května v Zandvoortu. Doma v Brně se Veronika Cichá představí publiku 10. září.

Výsledky závodů BossGP v Hockenheimu

Sobota:
1. Ingo Gerstl, Toro Rosso-F1
2. Andreas Fiedler, Dallara-GP2
3. Johann Ledermair, Dallara-GP2
4. Phil Stratford, Benetton-F1
5. Mahaveer Raghunatan, Lola-AutoGP

Neděle:
1. Ingo Gerstl, Toro Rosso-F1
2. Johann Ledermair, Dallara-GP2
3. Phil Stratford, Benetton-F1
4. Florian Schnitzenbaumer, Dallara-GP2
5. Wolfgang Jaksch, Super Aguri-F1

Vytisknout

Diskuze: BossGP v Hockenheimu: Veronika Cichá jednou mimo, jednou desátá

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

ELMS

WEC: Startovní pole se ve Spa rozroste víc, než se čekalo

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud