WEC: Aprílové počasí na Silverstonu přineslo Toyotě první vítězství i velkou nehodu sezony

iMotorSport.cz, 16. dubna 2017, 20:08 Google+

Úvodní podnik Mistrovství světa vytrvalostních závodů nabídl, jak se na tento šampionát sluší a patří, dramatické momenty až do posledních minut. Sebastien Buemi s toyotou zvládl závěrečný sprint na výbornou a dvanáct minut před cílem předjel do té doby vedoucí porsche.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prototyp Toyota TS050 Hybrid posádky Mike Conway, Kamui Kobayashi, José María López

Prototyp Toyota TS050 Hybrid posádky Mike Conway, Kamui Kobayashi, José María López | foto: TOYOTA GAZOO Racing

Sdílejte článek

Tým Toyota Gazoo Racing má na kontě první zasloužené vítězství letošní sezony. Po celých šest hodin se o vedení v kategorii LMP1 přetahovala s konkurenčním týmem Porsche. Finišující Brendon Hartley s porsche při poslední zastávce u mechaniků pouze tankoval, naopak Buemi s toyotou si nechal vyměnit i pneumatiky. U mechaniků tím ztratil daleko více času, ten ale dohnal na dráze a prakticky okamžitě stahoval vedoucího Novozélanďana.

Buemi se na vedoucí porsche dotáhl v poslední čtvrthodince a při předjíždění opozdilců využil místa v ostré pomalé zatáčce a natlačil se na vnitřní stranu. Hartley se neměl jak bránit a dvanáct minut před koncem šla toyota se startovním číslem 8 do čela.

Sesterský vůz Toyota TS050 Hybrid moc šťastně nedopadl. Premiéra trojnásobného šampiona Mistrovství světa cestovních vozů Jose Maria Lopeze nachytalo aprílové počasí nad Silverstonem a v rychlé pravé zatáčce za bývalou startovní rovinkou uklouzl na vlhkém asfaltu. S neovladatelným prototypem si to namířil přímo do bariéry z pneumatiky. Obrovskou ránu však toyota překvapivě ustála a se značně pošramoceným prototypem zamířil Argentinec do boxů. Následná oprava trvala velmi dlouho, nicméně mechanici zvládli vůz zprovoznit, aby trojice Lopez, Mike Conway a Kamuji Kobajaši absolvovala potřebný počet kol a byla klasifikována na čtvrtém místě.

Z prvního letošního vítězství se tak radovali Sebastien Buemi, Anthony Davidson a Kazuki Nakadžima. Za nimi se ztrátou šesti vteřin projel cílem Brendon Hartley a společně s Earlem Bamberem a Timem Bernhardem se postavili na druhou příčku stupňů vítězů. Třetí pozice se ztrátou 46 vteřin patřila druhé posádce Porsche – Andre Lotterer, Neel Jani, Nick Tandy.

V kategorii LMP2 si pro debutové vítězství v kooperaci s týmem Jota Sport dojela stáj hollywoodského herce Jackieho Chana. Oliver Jarvis projel cílem na prvním místě s téměř dvacetivteřinovým náskokem před soupeři a v týmu Jackie Chan DC Racing zavládla velká radost. Jarvis s Ho-Pin Tungem a Thomasem Laurentem tak vyhráli první šestihodinovku roku před Nicem Prostem, Brunem Sennou a Julienem Canalem z týmu Vaillante Rebellion. Finišujícího Prosta velmi rychle stahoval Matthieu Vaxiviere z týmu TDS Racing, nicméně ke stříbrné příčce mu pod šachovnicovým praporkem chyběly dvě vteřiny. Vaxivier, Francois Perrodo a veterán Emmanuel Collard byli klasifikování na třetím místě.

Kategorii GTE-Pro dominovaly vozy Ford GT. Oba stroje americké automobilky se v průběhu závodu střídaly ve vedení, nicméně byla to trojice Harry Tincknell, Andy Priaulx a Pipo Derani, která nakonec přebrala pohár pro vítěze. O patnáct vteřin za fordem projelo cílem červené ferrari s dvojicí James Calado a Alessandro Pier Guidi. Ve vedení se v závěrečné fázi ukázalo i Porsche 911, nicméně na Freda Makowieckiho ještě čekala poslední zastávka, a proto s kolegou Richardem Lietzem dojeli až za ferrari na třetím místě.

V kategorii GTE-Am se o vítězích rozhodovalo až v posledním kole. Pedro Lamy s astonem martin a Miguel Molina s ferrari bojovali o vedení, jenže došlo k vzájemné kolizi v zatáčce Stowe, čehož využil třetí Matt Griffin a týmu Clearwater Racing dovezl překvapivé prvenství. Ve Ferrari 488 GTE se s ním po celý závod střídali Keita Sawa a Weng Sun Mok. Pedro Lamy, Paul Dalla Lana a Mathias Lauda byli klasifikovaní na druhém místě a bronz patřil posádce Christian Ried, Marvin Dienst a Matteo Cairoli s vozem Porsche 911.

Výsledky závodu

Vytisknout

Diskuze: WEC: Aprílové počasí na Silverstonu přineslo Toyotě první vítězství i velkou nehodu sezony

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Charles Leclerc

F2 v Bahrajnu: První dva zlaté věnce pro Markelova a Leclerca

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud