WEC: Nový prototyp Toyota TS050 Hybrid 2017. Konečně oficiálně + VIDEO

iMotorSport.cz, 31. března 2017, 11:15 Aktualizováno 31.3.2017, 21:50 Google+

Japonský tým Toyota GAZOO Racing oficiálně představil svou letošní zbraň, se kterou chce německému rivalovi uzmout úspěch ve World Endurance Championship 2017.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prototyp Toyota TS050 Hybrid pro sezónu 2017

Prototyp Toyota TS050 Hybrid pro sezónu 2017 | foto: Toyota Motorsport GmbH

Sdílejte článek

Toyotu dělilo od zisku historického vítězství v Le Mans v loňském roce necelých 5 minut. Nikdy v historii tomuto vytrvalostnímu triumfu nebyla blíže. V nadcházející sezóně podřídila tomuto cíli vše. Japonci vstupují do sezóny 2017 s poměrně riskantním plánem.

Po dlouhé zimní přestávce byl dnes, den před zahájením oficiálních předsezónních testů WEC na okruhu v Monze, zástupci týmu Toyota GAZOO Racing představen nový prototyp Toyota TS050 Hybrid, se kterým se japonská automobilka pokusí utnout vítěznou sérii Porsche ve vytrvalostním mistrovství světa.

Prohlédněte si nový prototyp Toyota TS050 Hybrid v naší fotogalerii:

Ve World Endurance Championship 2017 budou pravidelně nasazovány 2 prototypy (#7, #8), které v závodech SPA-Francorchamps a Le Mans doplní ještě třetí vůz (#9). Toyota nechce evidentně ponechat nic náhodě a primární cíl sezóny 2017 - zisk vavřínů z okruhu La Sarthe - si chce pojistit nasazením dalšího vozu. Ostatně k tomuto kroku se mnohé tovární týmy uchýlily mnohokrát v minulosti, vzpomeňme namátkou na sezónu 1978 (Renault), 2000 (Audi) nebo 2009 (Peugeot), ale najde se mnoho dalších příkladů z historie tohoto slavného vytrvalostního závodu všech závodů.

Pojďme se blíže podívat novému japonskému prototypu na kabát (karoserii) i pod něj.

Pohonné ústrojí: spalovací motor je přeplňovaný zážehový V6 2,4l, u kterého došlo k přepracování spalovacího prostoru, což vedlo ke zvýšení kompresního poměru a díky tomu byla dále optimalizována tepelná účinnost motoru.  Vývojem prošla také hybridní část pohonného ústrojí, upravený motorgenerátor je nyní menší, čímž došlo k redukci jeho hmotnosti a určitých změn doznala i lithium-iontová baterie. Celá hybridní pohonná jednotka, která je podle technických pravidel zařazena do energetické kategorie 8MJ, nyní poskytuje výkon 1000 koní.

Také podvozkové skupiny doznaly určitých změn a technických vylepšení. Hlavní pozornost se soustředila na redukci hmotnosti a optimalizaci geometrie náprav s ohledem na opotřebení pneumatik. Pro sezónu 2017 došlo v technických řádech k určitým změnám právě v oblasti pneumatik, na což musel tým patřičně reagovat. V závodě se nově budou smět použít pouze 4 kompletní sady (+ 2 pneumatiky navíc) na jeden vůz.

img-responsive

Prototyp Toyota TS050 Hybrid pro sezónu 2017 | foto: Toyota Motorsport GmbH

Úpravy pravidel se promítly také do tvaru karoserie a jejích aerodynamických vlastností. Primárním cílem těchto úprav bylo mírné zpomalení vozů hlavně při závodě 24 hodin Le Mans. Hlavní změny se týkají přední části vozu a difuzoru. Vůz tak nyní generuje menší přítlak, díky kterému dojde k mírnému snížení rychlosti vozidel při průjezdu zatáčkami. Hlavním důvodem těchto změn je hledisko bezpečnosti. Kromě výše zmíněných změn na přední a zadní části karoserie jsou patrné také úpravy v podobě více „podseknutých" bočnic. Tvar karoserie byl optimalizován pomocí metody CFD a výpočty byly následně ověřovány měřením v aerodynamickém tunelu.

Pro sezónu 2017 jsou nově povoleny pouze 2 verze aerodynamiky: „rychlá“ a „pomalá“, což má vést ke snížení nákladů na vývoj závodních prototypů. Obě verze musí před svým prvním nasazením v závodech sezóny 2017 projít homologací a po té již nesmí být dále vyvíjeny. Podobně, jako konkurenční Porsche, se i u Toyoty rozhodli pro nasazení jedné verze s tím, že druhá verze karoserie se bude moci ještě nějakou dobu ladit, než bude její konečná podoba definitivně zakonzervována potřebnou homologací.

V duchu nových technických regulí byly upraveny i takové detaily, jako jsou zpětná zrcátka, která musí zajistit předepsanou viditelnost směrem vzad. Na vozech využívajících hybridní pohonné jednotky musí být od sezóny 2017 nově umístěna jasně patrná signální světla zelené barvy, která okolí informují o správné činnosti hybridního ústrojí. Pokud tyto světla během závodu zhasnou, musí daný vůz ihned zajet na kontrolu k mechanikům.

Toyota během zimní přestávky absolvovala s novým prototypem množství testů, v rámci kterých vozy najezdily úctyhodných 30000 km a to včetně několika vytrvalostních testů trvajících 30 hodin.

Toshio Sato, president týmu: „Celý tým má pro tuto sezónu jasnou motivaci. Nikdo nepochybuje o tom, že chceme zvítězit, ale v podobě Porsche máme silného soupeře. Náš tým v Higashi-Fuji i v Kolíně (nad Rýnem) velmi tvrdě pracoval a výsledky z testů vyznívají velmi povzbudivě. Nasazení třetího vozu do Le Mans je příležitostí k dosažení našeho letošního primárního cíle a bude to také další podívaná pro naše fanoušky. Víme z vlastní bolestné zkušenosti, že v Le Mans je vítězství velice náročný úkol, ale my chceme tomuto cíli podřídit vše. Každá součást týmu, všichni jednotliví členové, všichni jezdci a všechny vozy musí odvést maximální výkon. Uvidíme v červnu, jak se nám to podaří.

Histake Murata, vedoucí projektu hybridního ústrojí: „I když náš nový prototyp nese stejné typové označení TS050 Hybrid, jako loňský model, ukrývá v sobě pohonnou jednotku, která prošla celkem zásadním vývojem. Díky tomu jsme dosáhli dalšího navýšení její výkonnosti. Naším primárním úkolem je samozřejmě úspěch v Le Mans. Tým techniků v Higashi-Fuji na nové pohonné jednotce pracoval v podstatě nepřetržitě od loňského závodu v Le Mans a podařilo se jim vyvinout pohonnou jednotku, která nově poskytuje větší výkon jak na jedno kolo, tak i po celou dobu závodu, což nás vrací zpět do bojů na čele. Nový spalovací motor, nové přeplňování, upravené motorgenerátory i baterie, to vše je pro nás povzbudivé a naplňuje nás to vírou v dobré výsledky. Ostatně testy ukázali, že jsou naše očekávání oprávněná, ale samozřejmě musíme i nadále tvrdě pracovat. Nyní jsme připraveni.

img-responsive

Kompletní jezdecká sestava Toyota GAZOO Racing WEC 2017 před Prologem v Monze | foto: Adrenal Media

Pascal Vasselon, technický ředitel: „Naše nová TS050 Hybrid prošla zcela zásadní modernizací. Jediné, co zůstalo z loňského vozu, je monokok. V několika loňských závodech jsme ukázali potenciál našeho vozu, ale k dosažení našich cílů potřebujeme víc, takže jsme optimalizovali vše, co jsme mohli. Velkými úpravami prošla pohonná jednotka i aerodynamika, hledali jsme všechny možnosti pro navýšení výkonu i snížení hmotnosti. To, co nás postihlo vloni v Le Mans, bylo pro nás velmi bolestivé, takže jsme se ve velké míře zaměřili i na oblast kontroly jakosti.  Nulové riziko neexistuje, ale snažili jsme se rizikovost snížit na absolutní minimum. Předsezónní testy proběhly dobře a ukázali nárůst jak v oblasti výkonu, tak i spolehlivosti. Cítíme se před sezónou pozitivně naladění, ale dobře víme, že naše konkurence také nezahálela.

Rob Leupen, ředitel týmu: „Bude to pro Toyota GAZOO Racing velká výzva a my jsme na ni připraveni. Týmy v Higashi-Fuji i v Kolíně nad Rýnem velmi úzce spolupracovali při vývoji ve všech oblastech a zároveň jsme se tvrdě připravovali na nasazení tří vozů pro závody ve SPA-Francorchamps a v Le Mans. Naše cíle jsou jasné, chceme závodit na čele, zvítězit v Le Mans a získat titul. Jedná se o velmi ambiciózní cíle, ale tváří v tvář kvalitnímu soupeři víme, že musíme být ve výborné kondici a nesmíme se dopouštět žádných chyb. Nechceme závod dokončit o sekundu později, musíme ho vyhrát. Přijmutí takové výzvy a precizní práce celého týmu nám dává šanci na dosažení těchto cílů.

Vytisknout

Diskuze: WEC: Nový prototyp Toyota TS050 Hybrid 2017. Konečně oficiálně + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

ELMS

ELMS: Po testech je na řadě závod, otvíráku sezony se zúčastní 36 aut

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud