Motegi: Premiérové vítězství Dana Wheldona

Daniel Šupa, 17. dubna 2004, 10:36 Google+

Ve třetím závodě letošní sezony triumfoval Brit Wheldon ze stáje Andretti Green Racing.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Wheldon, Dan

Wheldon, Dan | foto: Ron McQueeney/IRL

Sdílejte článek

Na okruhu v japonském Motegi dosáhl nejprve Pole position a následně svoji skvělou formu potvrdil dominantním vítězstvím. Pro 25letého jezdce to byl první triumf v sérii IRL IndyCar, když v posledních šesti závodech dokončil vždy v Top5! Wheldon navázal na triumf krajana Marka Blundella, jenž vybojoval na oválech poslední vítězství pro Británii v roce 1997.

Na startu se však lépe dařilo jeho týmovému kolegovi a vítězi předchozího závodu Tony Kanaanovi, jenž se protáhl do vedení. V průběhu závodu však Brit převzal vedení zpět a s přehledem udržel vedení až pod cílový praporek právě před Kanaanem, jenž sice v závěru zrychlil, přesto v cíli ztratil 1,4454 vteřiny.

Wheldon vedl plných 192 kol 300mílového závodu a přidal i nejrychlejší kolo s průměrnou rychlostí 201,165 m/h. „Vítězství v mém prvním závodě dělá dnešní den naprosto fantastickým. Závod byl ale obtížný. Když máte za sebou Tonyho Kanaana, musíte tvrdě tlačit na plyn a Darren Manning zase tlačil Tonyho. Bylo to tvrdé, ale závod dopadl nejlépe pro mne,“ řekl hned po závodě vítěz.

Dnešní vítězství Wheldona je prvním domácím triumfem Hondy při sedmém startu. Okruh Motegi totiž vlastní právě japonský výrobce. „Myslím si, že vítězství si Honda zasloužila více než kterýkoliv jiný výrobce, neboť jejich podpora motoristickému sportu se nedá srovnat s nikým jiným,“ dodal Dan Wheldon s tím, jak je šťastný z toho, že právě jeho Dallaru pohání motor Honda.

Na třetím až pátém místě skončili piloti s motory Toyota v pořadí Helio Castroneves a dvojice stáje Chipa Ganassiho Manning a Dixon. Především pro obhájce titulu to byl cenný výsledek, neboť po nehodě v prvním tréninku nastoupil k závodu s poraněným kotníkem.

Šéf stáje Michael Andretti byl s výsledkem naprosto spokojený. Double stáje doplnili 7. a 14. místem ještě Franchitti a Herta. „Fantastický výsledek pro náš tým a Hondu. Pracovali jsme velmi tvrdě a jsem rád, že se nám to vyplatilo. Dan a Tony měli skvělý víkend a Dan zajel bezchybný závod, vítězství mu patří po právu,“ připojil gratulaci Michael Andretti.


Foto: IMS Photo Ron McQueeney

Vytisknout

Diskuze: Motegi: Premiérové vítězství Dana Wheldona

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Junqueira, Bruno

Junqueira vyhrál první kvalifikaci

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud