Pětku uzavírá monopost od BAT Engineering

iM3, 8. března 2010, 17:09 Google+

Patrně poslední návrh monopostů série IndyCar na rok 2012 spatřil světlo světla. Za projektem organizace BAT Engineering stojí významné osoby amerického motosportu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

BAT Engineering je zkratkou tří jmen – Bruce Ashmore (bývalý designér ve společnosti Lola Cars a prezident Reynard v Severní Americe), Alan Mertens (bývalý designér a inženýr společnosti March) a Tim Wardrop (dlouholetý inženýr v závodech monopostů). Jedná se tak o špičku ve svém oboru, všichni mají ohromné zkušenosti, které využili při designu pátého návrhu monopostu.

BAT projekt se zaměřuje na vytvoření dynamického závodění a soupeření, důležitou stránkou monopostu je tudíž aerodynamika. BAT má taktéž přinést pracovní místa v Indianapolis, vůz by se vyráběl nedaleko oválu Indianapolis Motor Speedway.

Ashmore, Mertens a Wardrop se nadchli pro realizaci pátého návrhu, uviděli v něm příležitost oživit závody IndyCar. Trojce má za sebou mnoho úspěchů, každý z nich má zářez na Victory Lane na Indianapolis 500.

Monopost má, podobně jako konkurenční návrhy, zlepšit jízdní vlastnosti, možnost předjíždění, zvýšit bezpečnost a má byt cenově dostupnější než současné dallary. Kola vozu jsou krytá, což zabraňuje vzájemnému dotyku vozů ve vysokých rychlostech. BAT byl navrhován výhradně počítačovou technikou v programech CAD a CFD.

S Ashmorem, Mertensem a Wardropem spolupracovali i chirurg Terry Trammell, ředitel v oblasti bezpečnosti monopostů IndyCar Jeff Horton a technický ředitel Les Mactaggart.
Vytisknout

Diskuze: Pětku uzavírá monopost od BAT Engineering

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

56

Motosalon Brno: Světová premiéra Velorexu

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud