Tony George chce odkoupit IRL

iM3, 1. prosince 2009, 17:10 Google+

Tony George má v úmyslu odkoupit Indy Racing League a stát se znovu šéfem nejvyšší ligy americké formulové scény. Říká se, že dvakrát do téže řeky nevstoupíš, ale George přísloví hodlá ignorovat.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
George - Kalkhoven

George - Kalkhoven | foto: IndyCar Media

Sdílejte článek

Neslavný konec zakladatele série
Abych alespoň trochu osvětlil situaci, vrátíme se na začátek jeho úřadování v Indianapolis Motor Speedway. Tony George vstoupil do čela organizace v roce 1990, kde postupně dospěl k názoru, že hodnota nejstaršího podniku světa Indianapolis 500 klesá. Nejprve přesvědčoval vedení tehdejší série IndyCar o nutném řešení nepříznivé situace, ale na červeném koberci neuspěl. Ani druhý pokus, tentokrát v podobě odkoupení série, mu nevyšel. Proto v roce 1996 založil vlastní šampionát Indy Racing League. Výhradně oválový seriál rostl ve vážného konkurenta CART, slavil úspěch a lákal tolik potřebné americké jezdce, kterých bylo v CART žalostně málo.

Zatímco CART skomíralo, IRL se drželo záchranného lana přivázaného k oválu Indianapolis Motor Speedway (IMS). Z rodinného podniku čerpal peníze na provoz IRL a každým rokem si bral větší a větší kus koláče. Nejnákladnější bylo spojení CART a IRL. To už ale docházela sestrám Tonyho George trpělivost a v letošním roce svého bratra odvolaly z vedení IMS a IRL.

Tony George ale nechce zamávat šátečkem a odejít. Ať už ho k tomu žene láska k monopostům nebo cokoliv jiného, chce zůstat uprostřed dění. Právě proto má v úmyslu odkoupit od sester sérii IRL. Ta totiž stále patří pod IMS, kde v důsledků finanční nepřízně dochází k výrazným škrtům a propouštěním zaměstnanců. Seriál IRL tak nemůže roztáhnout křídla, je vázán na IMS.

Spolupráce se Speedway Motorsport
George chce zkusit štěstí i podruhé, tentokrát si nevybral rodinu, ale silného partnera v podobě Brutona Smithe, zakladatele společnosti Speedway Motorsport (SM), která vlastní několik oválů v USA. Angažování SM do IndyCar by přineslo do kalendáře pár zajímavých oválů. Na seznam oválů ve správě SM se můžete podívat níže. Tento obchodní plán nese ovoce v sérii NASCAR, jež spolupracuje s International Speedway Corporation (ISC). Proč by tedy nemohl podobný formát fungovat i v IndyCar, že ano?

ISC vlastní i ovály Chicagoland, Homestead-Miami, Kansas a okruh Watkins Glen, nicméně o marketingovou podporu IndyCar nemá vedení ISC zájem. Naopak Bruton Smith náklonnost k IndyCar projevuje.

Návrat Tonyho George do čela IndyCar má zatím přívlastky možná, snad, teoreticky…, ovšem počítat bychom měli se vším. Tento neočekávaný úmysl Tonyho George vyvolal rozporuplné reakce. Někteří mu nemohou přijít na jméno a jakákoliv akce z jeho strany je přijímána negativně. Druhá skupina vidí v jeho plánu další krok v reinkarnaci pošramocené série a posun směrem vpřed. Ono je totiž dobré, aby se „věci hýbaly“, ať už v úrovni čistě teoretické nebo praktické. A ještě jedna věc pro zarputilé odpůrce Tonyho George, představte si, že plán spolupráce s SM vymyslel, řekněme Roger Penske, nikoliv George. Jak na to máte názor teď?

Ovály a okruhy vlastněné Speedway Motorsport:

Atlanta Motor Speedway, Bristol Motor Speedway, Infineon Raceway Sonoma, Kentucky Speedway Sparta, Las Vegas Motor Speedway Las Vegas, Lowe's Motor Speedway Concord, New Hampshire Motor Speedway Loudon, North Wilkesboro Speedway, Texas Motor Speedway
Vytisknout

Diskuze: Tony George chce odkoupit IRL

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Patrick, Danica

Proč jsme čekali na novou smlouvu tak dlouho?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud