Zemřel legendární Len Sutton

iM3, 9. prosince 2006, 13:39 Google+

Americká série USAC (dnešní IRL) měla od počátku mnoho oblíbených jezdců, ale jen pár z nich si získalo srdce mnoha fanoušků. Mezi ně se řadí i zesnulý Len Sutton.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Sutton, Len

Sutton, Len | foto: IndyCar Media

Sdílejte článek


Sutton, nejváženější jezdec formulové série v padesátých a šedesátých letech zemřel 4. prosince ve věku 81 let. O čtyři dny později byl pochován v presbyteriánském kostele v Portlandu.

Len Sutton se narodil v roce 1925 a ihned po skončení druhé světové války, kde sloužil v jižním Pacifiku, se začal objevovat v oblíbených „Hot Rodech“. Během následujících deseti let se vypracoval na kvalitního pilota, což mu zajistilo účast v posledních dvou závodech sezóny 1955 šampionátu AAA (později USAC).

V roce 1958 se poprvé postavil na start slavné pětistovky v Indianapolis. Debut nedopadl zrovna nejlépe. Těsně před projetím prvního kola byl zapleten do hromadné havárie.

Sutton se ještě šestkrát pokusil vyhrát Indy 500, ale bez úspěchu. Nejlepším výsledkem bylo druhé místo v roce 1962, kdy dojel těsně za týmovým kolegou Rodgerem Wardem. O rok později se znovu připravoval na květnový „svátek“ a během testování nových pneumatik jako první objel jedno kolo průměrnou rychlostí 155 mph (248 km/h).

Kromě formulových závodů se rád vracel ke starým dobrým midgetům a neodpustil si ani Stock Cary. V roce 1965 definitivně ukončil aktivní kariéru a začal se věnovat komentování závodů. V 70. letech se angažoval do politiky města Portland a před čtyřmi lety vydal životopisnou knihu My Road to Indy.

Foto: IndyCar Media

Vytisknout

Diskuze: Zemřel legendární Len Sutton

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Halliday, Matt

Nový Zéland štartuje z pole position

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud