BMW dostalo tučnou pokutu kvůli emisím, na rozdíl od jiných však nepodvádělo

Ilustrační foto (BMW řady 7)

Ilustrační foto (BMW řady 7) | foto: BMW

Mnichovská automobilka BMW musí zaplatit tučnou pokutu 8.5 milionu euro kvůli tomu, že prodávala naftové vozy s vyššími emisemi, než kolik je dovoleno. Na rozdíl od jiných výrobců však v případě BMW nešlo o úmyslný podvod s upraveným software, ale drahou chybu při výrobě.

Jak s odkazem na Reuters informoval web Motor1, automobilka údajně instalovala do cca 7 965 vozidel špatný/jiný řídící software motoru, což následně vedlo k vyšší produkci emisí. Automobilka tak nebyla obviněna z podvodu, ale ze špatné kontroly. A toto obvinění přijala.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: BMW

„Mnichovský prokurátor nařídil zaplacení pokuty ve výši 8.5 milionu euro (cca 218 mi. Kč) pro správní delikt nedbalosti v kontrole kvality," uvádí se ve zprávě vyšetřovatele. Hlavním příčinou tohoto přečinu přitom mělo být „špatné označení části řídícího software motoru odpovědného za zpracování výfukových plynů."

Vyšetřování v BMW začalo v minulém roce, podobně jako u mnoha jiných automobilek, následkem kauzy Dieselgate. Vyšetřovatelé se totiž obávali, že mohlo podobně jako u Volkswagenu dojít k instalaci zařízení, které úmyslně ovlivňovalo výsledky měření emisí.

Podle vyšetřovatelů však ani důsledné prověřování neodhalilo žádný úmysl automobilky používat klamavé zařízení, případně úmyslné pochybení kteréhokoliv ze zaměstnanců BMW.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu